­­­­­­­

­­­­­

WAR ENDS TODAY

Doneer & Luister 'War Ends Today' Als Eerste

DINAND:

BARCELONA, SPANJE

Lucy en ik zijn dit weekend in Barcelona. Dat is vlakbij voor ons en onder ons, het is heel fijn om even met zijn 2 te zijn. Even los van veel. Veel, maar niet alles. Dat is ons momenteel echt onmogelijk.

Zoals velen van jullie worden wij ook meegesleurd door emoties voortkomend uit bezorgdheid over een, naar het lijkt, constante stroom ellende uit de wereld met als hoofdader de inmiddels oorlog op kinderen in Gaza en Westelijke Jordaanoever.

Misschien volg je ons, dat is mij of Dennis via onze prive-accounts, of via @kaneoffical.nl op Instagram, dan weet je dat wij vorige week hebben geprobeerd onze onmacht, ons onbegrip, maar vooral onze liefde voor iedereen te vinden in een song.

Vorige week schreef ik de tekst en afgelopen maandag t/m donderdag hebben we in de studio gezocht naar de juiste feel voor onze song: ‘WAR ENDS TODAY’ waar je misschien wel bij bent geweest tijdens een van de vele Insta-live sessies. Afgelopen vrijdag is de song gemixt en gemasterd opgeleverd door vriend en co-producer Peter Kriek. Ik wil je ook nog vertellen dat een aantal instrumenten op deze track zijn gespeeld door iemand ook zeer getalenteerd en vriend Reyn Ouwehand.

Het heeft geleid tot misschien wel onze meest essentiële song ooit.


Niet omdat we denken dat het wereldvrede gaat veroorzaken, ben je verbaasd? Nee, vast niet. Niet omdat we denken dat wij iets meer zijn dan een klein deel van een druppel die een verschil kan maken. Maar wel omdat we weten dat niets doen, niets zeggen, niets uiten, voor ons geen optie is.

Vrienden, wat er nu gebeurt is niets meer en niets meer dan een oorlogsverklaring aan vooral kinderen. Ik ben niet meer politiek correct, omdat ik rekening wil houden met het feit dat de voorgeschiedenis complex en beladen is. Ik ben niet meer tactisch en voorzichtig omdat KANE en ikzelf een aanzienlijke kans loop, door deze en gene, gecancelled te worden in deze 2023 cancel-cultuur. So fucking be it.

Er worden kinderen gedood bij de duizenden. Meer dan ooit is dat dichtbij. Meer dan ooit zie ik het zodra ik mijn telefoon gebruik en het ik zie in elk kind een van mijn eigen kinderen en de beelden zijn gewoonweg zo bruut en zo meedogenloos. Zo ontzettend fout.  En ook al willen we het: wij gaan daar niet van wegkijken.

Ik ben afgelopen weken niet verbaasd door de uitslag van de verkiezingen. Laat het dan ook maar zo zijn. Democratie zal haar/zijn weg voortgaan. Dat vindt een weg.


Ik ben ontzettend teleurgesteld in onze politici die dit ontzettende machts- en oorlogsmisbruik afdoen met: ‘Elk land heeft het recht zich te verdedigen’ of nog erger bijna zich opportunistisch in zwijgen hullend omdat men weet dat het een gevoelig onderwerp is. Tegen wie mogen meer dan een miljoen kinderen zich verdedigen? Tegen een hypermodern leger? Tegen kolonisatie? Tegen jaren van apartheid? Tegen racisme? En indirect in Nederland tegen politici zonder, tja… vul het zelf maar in.

Nee, sorry. Het is gewoonweg niet goed genoeg. En dan kan klaarblijkelijk een oorlog, alsof het een gewone werkdag is, business as usual, om 06:00 op een afgelopen maandagmorgen weer worden opgepakt en doorgezet… Het is ontzettend fout en het moet stoppen en vrienden, wij kunnen daar niet van wegkijken.

Dat is de achterliggende gedachte waarmee Dennis en ik WAR ENDS TODAY hebben willen opnemen. Dat is ook de reden waarom wij via onze accounts zo ontzettend veel comments, DM’s of berichten krijgen van velen, die zich net als wij zo machteloos voelen, kijkend naar zoveel onrecht, zoveel leed.

Zoals ik je zelf al schreef zijn er genoeg zaken die wij en jij samen niet kunnen veranderen, althans niet direct. Maar we zijn niet niets. We zijn misschien niet machtig, maar zeker niet machteloos. We zijn misschien niet allemaal direct verbonden, maar toch allemaal meer verbonden dan ooit.


Laten we dat gevoel van onrecht, onmacht, ongeloof en zeker ook ongemak omzetten in iets. Iets stukken meer dan niets. En wat dat is en waar het gaat, dat vrienden, dat stuk is onbekend, maar creëren we samen. Dat pad leggen we samen en lopen we stap na stap. Doe het voor al die kinderen, en ja, doe het voor jezelf. We zijn het waard.

Iemand DM-de me zojuist dit:
‘Als je een oorlog zo weer kunt beginnen, kun je er dus ook voorgoed mee stoppen’.

En zo is het. Die dag komt. En ooit voor alle oorlogen en dus alle kinderen overal. Wanneer we door schade en schande leren en ooit echt hebben geleerd.


And you can say that I’m a dreamer.
But I’m not the only one.

Kom pak onze hand, stap mee.

#WARENDSTODAY

­­

DENNIS:

AMSTERDAM, NEDERLAND

De herstart van KANE is een opeenvolging van momenten, waar we steeds doen wat we voelen. Hoe dat in z’n werk gaat? Als er wordt gevraagd: "Zullen we een docu maken?", zeggen we: "Ja goed idee". "Live in Ziggo erbij doen?", zeggen wij: "Ok, goed". "Nieuwe track maken?", "Ja man, laten we dat proberen!"

EN... SO FAR SO GOOD….

Maar wat doe je als in die ‘doen wat goed voelt’ manier van werken, ineens iets helemaal niet goed voelt?

Dat komt dan hard binnen. De afgelopen weken vanaf 7 oktober is dat het geval. We zien de beelden van kinderen in nood, van mensen in nood, van enorme aantal slachtoffers. En we voelen dat we niet kunnen wegkijken, dat we iets moeten doen. En dat hebben we ook gedaan. We hebben deze week in recordtijd ‘War Ends Today' gemaakt en opgenomen.

MAAR WAT DAN?

Donderdag ontvingen wij in de studio drie geweldige mensen van Save the Children. Directeur Pim, en zijn twee collega’s Sarah en Shelly. Wat zij niet wisten is dat wij hun hadden uitgenodigd om de ruwe versie van ‘War Ends Today’ te laten luisteren, met de vraag erbij of ze het iets vonden? Nou… het antwoord was duidelijk zichtbaar.

Drie zwaar vermoeide mensen die al wekenlang op hun tenen lopen werd het allemaal even te veel. Ze waren geraakt maar voelde zich vooral heel erg gesteund door het lied. Dat is dus wat muziek -onverwachts- kan doen.

In datzelfde gesprek hebben we Save the Children laten weten dat alle opbrengsten van het nummer naar de hulporgansiatie gaan. Hoewel de organisatie op vele plekken in de wereld hulp verleent aan kinderen in humanitaire crises, richt deze eerste gezamenlijk actie zich alleen op het steunen van kinderen in de Gazastrook.

En die samenwerking start vandaag!

Hoe tof! Jij kunt vandaag al ‘War Ends Today’ downloaden. Nog voordat hij deze week op SPOTIFY komt. Gebruik de knop hieronder.

Doneer een bedrag naar eigen keuze en ontvangt direct een bevestigingsmail met een downloadlink naar het nummer.

Doneer & Luister 'War Ends Today' Als Eerste

Op de downloadpagina lees je hoe je Save the Children en KANE nog meer kunt helpen door op social media het nummer te delen. Want Every Play Counts! Jij luistert of deelt het nummer en wij doneren de opbrengsten aan Save the Children.

We rekenen op je.

War Ends Today!